Wpływ diety i insuliny na różnicowanie komórek krwi
12 marca 2012, 18:01U muszek owocowych insulina i składniki odżywcze - niezbędne aminokwasy - zapobiegają przekształcaniu komórek progenitorowych krwi w dojrzałe komórki krwi (Nature Cell Biology).
Marsz i trening siłowy obniżają ryzyko zgonów związanych z marskością wątroby
21 maja 2019, 12:39Chodzenie i trening siłowy znacząco obniżają ryzyko zgonów związanych z marskością wątroby.
Brak snu przyczyną alzheimeryzmu?
2 października 2009, 04:58Odpowiednio długi sen może ograniczyć tempo rozwoju choroby Alzheimera u myszy - udowodnili badacze z Washington University. Czy oznacza to, że regularne niedosypianie może zwiększać ryzyko zachorowania u ludzi? Tego jeszcze nie wiadomo, lecz nie można tego wykluczyć.
Pora dnia wpływa na podatność na zakażenie
16 sierpnia 2016, 11:22Jesteśmy bardziej podatni na zakażenia o określonych porach dnia, bo nasz zegar biologiczny wpływa na zdolność wirusów do replikacji i rozprzestrzeniania między komórkami.
Esperal Łódź - jak działa disulfiram?
1 sierpnia 2023, 17:03Alkoholizm to poważne i powszechne zaburzenie, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Jest to przewlekłe, postępujące i często śmiertelne schorzenie, które niszczy życie nie tylko osób zmagających się z uzależnieniem, ale również ich rodzin i społeczności. Leczenie alkoholizmu jest trudnym procesem, który wymaga integracji różnych strategii terapeutycznych, w tym medycyny, psychoterapii, wsparcia społecznego i zmian stylu życia. W tym kontekście wszywka alkoholowa Esperal stanowi cenne narzędzie w walce z tym powszechnym problemem zdrowia publicznego.
Żyjemy dłużej, ale nie jesteśmy zdrowsi
20 grudnia 2010, 17:49Mimo że średnia długość życia w USA (i nie tylko tam) wzrosła, nie zwiększyła się liczba lat upływających w pełnym zdrowiu. Dzisiejszy 20-latek może się spodziewać jednego roku w gorszym stanie zdrowia więcej niż 20-latek dziesięć lat temu (Journal of Gerontology).
Niskie dawki alkoholu pomagają w oczyszczaniu mózgu ze zbędnych i szkodliwych substancji
6 lutego 2018, 13:02Niewielkie ilości alkoholu zmniejszają stan zapalny i pomagają oczyścić mózg z toksyn, także z tych związanych z chorobą Alzheimera (ChA).
Alkohol przebudowuje i naraża na (niegasnący) lęk
3 września 2012, 16:35Badania na myszach pokazały, że nadużywanie alkoholu zmienia układ połączeń w mózgu, co może utrudniać regenerację psychologiczną po urazie, zwiększając ryzyko wystąpienia zespołu stresu pourazowego (ang. post-traumatic stress disorder, PTSD).
Duża ilość błonnika w czasie ciąży wiąże się z niższym ryzykiem celiakii u dzieci
7 czerwca 2019, 09:35Wysokie spożycie błonnika w czasie ciąży wiąże się z obniżonym ryzykiem celiakii u dzieci. Eksperci z Norwegii stwierdzili, że na każdy 10-g wzrost ilości błonnika w diecie ciężarnej przypadał 8% spadek ryzyka celiakii u dziecka. W grupie z największym spożyciem błonnika (powyżej 45 g dziennie) ryzyko było o 34% niższe, w porównaniu do grupy z najniższym spożyciem (poniżej 19 g dziennie). Z najniższym ryzykiem wiązało się raczej spożycie błonnika z owoców i warzyw niż ze zbóż.
Kawa ogranicza zwłóknienie wątroby
6 stycznia 2010, 09:38Badacze z Narodowego Instytutu Cukrzycy oraz Chorób Trawiennych i Nerek stwierdzili, że u pacjentów z przewlekłym zakażeniem wirusem zapalenia wątroby typu C (HCV), którzy wypijają dziennie 308 mg kofeiny, występują lżejsze objawy włóknienia, czyli marskości wątroby. Taka ilość kofeiny to odpowiednik 2,25 kubka zwykłej kawy. Inne źródła kofeiny nie zapewniały tego samego efektu terapeutycznego (Hepatology).